Yüzmek Kaç Kalori Yakar?

Her insanın yaşına, cinsiyetine ve yaşam tarzına bağlı olarak farklı kalori gereksinimleri vardır. Yüzme, birçok insanın zevk aldığı popüler bir spordur. Bununla birlikte, yüzmenin kalori yakımını nasıl etkilediği merak ediliyor. Bu soruların cevaplarını öğrenmek için bu yazımızı okuyabilirsiniz. Ayrıca, “Terlemek kilo verdirir mi?” sorusuna da cevap bulabilirsiniz.

Yüzme, hızlı kalori yakmanıza yardımcı olan bir spordur. Yüzme, sırt veya diz gibi sorunlu bölgeler için risk içermeyen bir aktivitedir. Bunun nedeni, fiziksel etki içermemesidir. Yüzme her yaşta herkesin yapabileceği bir spordur.

Öncelikle kaç kalori yaktığınızı belirleyen faktörleri tartışmamız gerekiyor. Bu soruya ortalama değerler verilerek cevap verilecektir. Tüm sporlarda, ne kadar fazla kilonuz varsa, o kadar fazla kalori yakılır. Yüzmenin metabolizmada rol oynaması bakımından diğer sporlardan hiçbir farkı yoktur. Bir kişinin metabolizma hızını belirlemek zordur. Ancak ortalama bir yetişkinin ağırlığını 70 kilo kabul edersek genelleme yapabiliriz.

  • Bir saat yüzmek, hıza bağlı olarak 413 ila 590 kalori yakabilir.
  • 70 kiloluk bir yüzücü, bir saatlik yüzmede 493-740 kalori yakar.
  • Yarım saatte 70 kilo yüzmek kaç kalori diye sorarsanız, yüzme hızınıza göre 240 ile 390 kalori arasında değişir.

Kalori hesaplamasında 500 metre yüzme ve 1 km yüzmeyi hesaplama kriteri olarak kullanırsak benzer sonuçlar alırız.

  • 70 kiloysanız ve serbestte 500m yüzerseniz 300-500 kalori yakarsınız.
  • 1 km yüzen bir kişi, hızına bağlı olarak 500 ila 700 kalori kaybedebilir.

Yüzmek Kilo Verdirir Mi?

Yüzme, kilo vermenin harika bir yoludur. Bu aktivite aynı anda birden fazla kası çalıştırır ve her yaş için harikadır. Birçok insan bunu tercih ediyor. Temiz su ve uygun bir yüzme havuzu olan bir alan bulmak zordur, ancak bu spor çok popüler olduğu için birçok kişi rahat havuzlara erişebilir. Okyanusta yüzebileceğiniz gibi olimpik havuzlarda ve açık havuzlarda da yüzebilirsiniz.

Suda yapılan tüm egzersizler kilo vermek için kullanılabilir. Suyun artan direnci, vücudu daha fazla kuvvet uygulamaya zorlar. Bu yağ kalorilerinin yakılmasına neden olur.

Okyanusta yüzerken kaç kalori yaktıklarıyla ilgilenen çoğu insan, yüzmeyi içeren bir egzersiz programı arar. Tek başına yüzmek kilo kaybına katkıda bulunmaz. Bir diyet planıyla birlikte yüzmek, daha hızlı ve daha etkili bir şekilde kilo vermenize yardımcı olacaktır.

Yüzme ile kilo verebilmek için diyetin yanı sıra bilinmesi ve uygulanması gereken bazı yöntemler vardır:

  • Örneğin yüzme 30 dakikadan az sürmemelidir. Vücudun sudaki sıcaklık dengesinin sağlanması ve kasların çalışabilmesi için belli bir süreye ihtiyaç vardır.
  • Herhangi bir spora başlamadan önce ısınmak, yüzmeyi daha keyifli hale getirecektir. Yüzmeye ilk başladığınızda, kulaçlarınızın yavaş olması ve ardından hızlanması önemlidir.
  • Yüzme mümkün olduğu kadar çok teknik içermelidir. Vücudun birden fazla bölgesini aynı anda çalıştıran bu yöntem, yağ kaybını dengelemeye yardımcı olacaktır.
  • Çoğu uzman, sağlıklı bir şekilde kilo vermek istiyorsanız, her gün yüzmekten daha iyi olduğu konusunda hemfikirdir. Kilo vermek için, yüzmeye bir gün ara vermeyi içeren bir plan oluşturabilirsiniz.

Yüzmenin Faydaları Nelerdir?

  • Düzenli yüzme kardiyovasküler sistem için iyidir. Düzenli yüzme eğitimi, onu uygulayanlarda koroner kalp hastalığı ve kalp krizi riskini azaltır.
  • Yüzerek kas-iskelet yapısı gerilir. Tahmin edebileceğiniz gibi, bir “yüzücü fiziği”, yağ ve kasın orantılı olarak dağıldığı bir vücut tipi ile karakterize edilir.
  • Yüzme, karada yapılan sporlara göre daha düşük yaralanma ve kaza oranıyla ilişkilidir. Bu nedenle yüzme, doktorların kas ve eklem problemleri olanlara tavsiye ettiği tek aktivite olacaktır.
  • Yaşı, kilosu veya cinsiyeti ne olursa olsun herkes yüzebilir. Yüzme, yaşı, kilosu veya cinsiyeti ne olursa olsun herkesin yapabileceği bir spordur.
  • Yüzmenin sinir sistemine iyi gelmesinin yanı sıra ruha da olumlu etkisi vardır. Egzersiz sonrası salınan endorfinler ve suya girdiğinizde yaşadığınız rahatlama, günlük stresten kurtulmanıza yardımcı olabilir.
  • Düzenli yüzücüler sigara ve içki alışkanlıklarını azaltır.
  • Solunum hızı ve düzeni yüzerek iyileştirilir. Astım hastaları yüzerek zamanla daha rahat nefes alabilirler.
  • İnsülin doku duyarlılığı nedeniyle diyabet riski azalır.

Kolay Yüzme Teknikleri Nelerdir?

  • Serbest Yüzme: yüzmenin en hızlı tekniğidir. Sağ ve sol kol öne doğru uzatılarak baştan çıkarılarak su çekilir. Sırayla, ayaklar indirilir ve sudan kaldırılır.
  • Sırtüstü Yüzme: Sırtüstü pozisyonda, sırtüstü yüzün. Serbest stil, sırtüstü vuruşun tersidir. Başın her zaman suyun üstünde tutulması önemlidir. Bu, solunum problemlerini önler.
  • Kelebek Yöntemi: çok fazla enerji gerektiren bir yüzme şeklidir. Düzenli olarak yapıldığında, bu yöntem hızlı bir şekilde kalori yakar. Kelebek yüzerken tek vücut pozisyonu yoktur. Bunun nedeni, vücudun her hareketle birlikte hareket etmesidir. İkisi de yukarıda ve aşağıdadır ve ayaklar birleşiktir. Bu tarz, çok fazla bel hareketi ile karakterizedir.
  • Kurbağalama Yöntemi: yavaş yüzenler için harika bir yöntemdir. İsim, kurbağanın yüzme tarzının taklit edildiğini ima eder. Kurbağalamada bacaklar ve kollar yana doğru açılır. Kurbağalama, hem ellerin hem de ayakların daireler çizerek hareket ettiği bir su tekniğidir.

Yüzerken Dikkat Edilmesi Gereken Sağlıklı İpuçları

  • Yüzmek için seçilecek deniz iyice araştırılmalıdır. Okyanusun derinliği ve orada yaşayan canlılar için tehdit oluşturmamalıdır. Okyanusta yüzmek için mavi bayraklı plajları tercih etmek en doğrusudur. Bu plajlar, güvenli olduklarından ve herhangi bir tehlike oluşturmadıklarından emin olmak için test edilmiştir.
  • Kramplardan endişe ediyorsanız, sahilde yüzmek en iyisidir. Bu, karaya güvenli bir şekilde ulaşmanıza yardımcı olacak hayat kurtarıcı hizmetlerin mevcut olmasını sağlayacaktır. Uyarı işaretleri olmayan sığ su alanlarında yüzmek tehlikeli olabilir.
  • Bulanık veya dibi olmayan sulara dalmaktan kaçının çünkü bazı kayalar güneş ışığı altında görünmeyebilir. Benzer olayların olduğu bilinen veya olabilecek yerlerde yüzmeden önce güvenlik önlemleri dikkatlice incelenmelidir.
  • Bilinen bir derinliğe sahip bir yüzme havuzu seçmek en iyisidir. Havuzun temiz ve dezenfekte olduğundan emin olun. Aksi takdirde kirli bir havuzun vücudunuz üzerinde zararlı etkileri olabilir.
  • Sarhoşluk yüzmek için iyi bir fikir değildir. Alkolün getirdiği sinir, özgüven ve mizah duygusu kaybı nedeniyle alkol kazaların oluşmasına neden olabilir.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version